Hoe moeilijk kan oppassen zijn?

17 maart 2019

Toen mijn zoon net was geboren en ik hem voor het eerst ‘achter’ moest laten bij een betrouwbare oppas, waren mijn ouders de gelukkigen die een avondje met hem door konden brengen.

Wie vertrouw jij als oppas voor je kind

Op de een of andere manier vertrouw je je ouders het meest (ik in ieder geval wel). En was er geen spoor van wantrouwen toen ik mijn grootste ‘bezit’ aan hen toevertrouwde. Helaas wonen mijn ouders niet naast de deur en kwam het moment dat ik een onbekende oppas moest inschakelen. Via vrienden informeerde ik wie er nog een betrouwbare dochter had, een jongen als oppas zag ik niet zitten.

Heb jij ook negatieve ervaringen met oppassen? >> 

Maar of die inschatting nou zo goed was…

Alle ‘goede’ en betrouwbare oppassen waren allemaal ver vooruit volgeboekt, maar er was een vriendin die nog wel iemand wist. Dit meisje kwam uit een groot gezin. Ze was de oudste en paste al heel lang op haar eigen broertjes en zusjes. Tijd voor een echte goede kennismaking was er niet. En volgens mijn man moest ik niet te moeilijk doen, want hoe moeilijk kon het nu zijn?

Onze zoon zou liggen slapen op het moment dat zij kwam en we zouden weer op tijd terug zijn, we waren continu bereikbaar en binnen 3 km van huis. De oppas kwam iets te laat binnen dan afgesproken, dus mijn stress level was op dat moment al vrij hoog. We legden snel uit, hoe de afstandsbediening werkte en dat ze met een gerust hart uit de koelkast kon pakken wat ze wilde.

Met een telefoon vastgeplakt aan mijn hand stond ik op de receptie terwijl de uren voorbij streken. Ik kreeg geen telefoontje en volgens het principe ‘loslaten en vertrouwen’ belde ik ook niet naar de oppas.

Een ‘betrouwbare oppas’ from hell

Vol vertrouwen liepen we toen we terug kwamen zachtjes naar binnen. Maar zachtjes was niet nodig geweest, want een luid kabaal kwam ons tegemoet… De oppas zat op de bank tussen een aantal van haar broertjes en zusjes die chips naar elkaar aan het gooien waren. Mijn man pakte onze iPad uit de handen van een jongen onder de tafel, die in de AppStore flink aan het ‘shoppen’ was. De tv stond heel hard aan op een programma waarin de resultaten van mislukte plastische chirurgie te zien waren.

Onze zoon zat in de box met een ander zusje van de oppas. Dat meisje probeerde om hardhandig blokken op onze zoon zijn hoofd te stapelen. Hij kon daar natuurlijk niet om lachen. Overal lag chips, de lege cola flessen lagen op de grond. Onze zoon had niet meer aan dan zijn luier, volgens onze oppas was hij wakker geworden omdat hij het warm had… Ondertussen had ze haar broertjes en zusjes opgehaald omdat dat nu eenmaal veel gezelliger was…

De ‘betrouwbare oppas’ werd volgens afspraak netjes betaald. Mijn man heeft vervolgens alle kinderen in de auto gezet en netjes thuisgebracht. Ondertussen probeerde ik onze zoon volgens ons vaste ritueel weer in slaap te krijgen.

Achteraf konden we het wel relativeren, er was gelukkig niets ernstigs gebeurd en onze ‘betrouwbare oppas’ hield er gewoon andere normen en waarden op na. Maar bij de eerste de beste uitnodiging voor een feestje belde ik direct de meest betrouwbare oppas mijn ouders om een nachtje te komen slapen en oppassen.

Lees ook: ‘oppas opa: hoe moet de luier om?’ >>

Lees ook: 10 x typisch jongensgedrag >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

corrigerend-ondergoed-1

Zo word je als moeder minder onzeker over je lichaam na de geboorte van je zoon

Ben je onlangs moeder geworden? Niet alleen is dat een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven, ook kan...
ONTPLOFFINGSGEVAAR, IK ONTPLOF TEGEN MIJN KINDEREN

ONTPLOFFINGSGEVAAR

“DANIËL NIET DOEN! Kijk nou eens wat een zooi je hebt gemaakt. Kom er maar gelijk uit het is klaar...
samen in de tuin werken, groene vingers, kind tuin werken, plantjes planten, opvoeding

Groene Vingertjes

Sinds het lente is en de dagen steeds zonniger worden is dat voor ons het teken om de tuin onder...