Bijna naar school…

27 februari 2019

Noud wordt bijna 4 jaar en dat bekent dat hij bijna naar school mag! Hij gaat naar dezelfde school als zijn zus Noortje. Noortje zit in groep 4, maar zit sinds groep 3 op deze school. Hij kent de school en het schoolplein dus al door het brengen en ophalen van zijn zus. Noud weet dat hij bijna naar school mag en heeft er heel veel zin in.

Lees ook: voorbereiding op de basisschool >>

Een nieuwe broodtrommel hoort erbij >>

Bijna naar school…

Thuis merk ik het ook aan hem, zijn gedrag wordt anders, ik denk dat hij echt wat uitdaging nodig heeft. Daarnaast zal het een hele grote stap worden, want hij is nooit naar een peuterspeelzaal  of kinderdagverblijf gegaan. Hier was onze situatie niet naar, ook al weet ik hoe belangrijk het voor een kind kan zijn.

Nu gaat hij dus van 5 dagen bij mama zijn (eigenlijk 4 en 1 bij oma) naar 5 dagen school. Ik ben zelf zo benieuwd hoe hij het gaat doen!

Alvast even kijken in zijn klas

Toen wij laatst op het schoolplein stonden om Noortje op te halen, zei hij dat hij graag even in zijn klas wilde kijken. Dat hebben we gedaan. De juf kwam even met hem kletsen.  Echt alleen de juf kwam kletsen, Noud was zo verleden, hij zei niets terug. De juf liet zijn stoelkaartje zien, daarop staat zijn naam en een beer. Thuis vertelde hij tegen iedereen dat hij een berenplaatje heeft. Indruk heeft het dus zeker gemaakt!

Wat moet je kind al kunnen als hij naar school gaat?

Noortje was met 1 ½ jaar overdag zindelijk. Noud daarentegen….. Laat ik het zo zeggen, we zijn hard aan het trainen! We hebben een heel leuk beloningssysteem van Woezel en Pip in de WC ophangen en dit werkt erg goed!

Ik heb inmiddels een gesprek met de juf gehad en zij vertelde mij wat er verwacht wordt van de kinderen wanneer ze naar groep 1 komen. Dit is een stukje ervan:

  • Zindelijk zijn
  • Zelfstandig kunnen aan- en uitkleden
  • Zelf je jas aan kunnen trekken (met ritsen kan worden geholpen)
  • Zelfstandig iets kunnen opruimen, ook wanneer er bijvoorbeeld een beker om gaat
  • Verstaanbaar kunnen praten

Van dit rijtje vindt Noud de zindelijkheid nog spannend, maar het lukt gelukkig wel sinds we dat beloningssysteem hebben. Het tweede punt…, daar heb ik zo mijn twijfels over. We doen ons best om het hem te leren. Ik hoop dat het snel geleerd is, wanneer hij het andere kinderen ook ziet doen.

Naast deze punten zijn er eigenlijk nog veel meer dingen die verwacht worden van een 4 jarige,  gericht op taal- sociaal-emotioneel of rekengebied, maar ik vind dat persoonlijk een stuk ontwikkeling wat een gemiddelde richtlijn is en welke bij het consultatie bureau bekeken worden. De zelfredzaamheid is dit ook, maar dit vind ik ècht een dingetje voor de start van groep 1.

Goed voorbereid naar school

Natuurlijk gaat hij straks goed voorbereid naar school. Ik heb samen met Noud een nieuwe schooltas uitgezocht. TIP: Schooltas jongens bestellen doe je gewoon online. Ook een nieuwe broodtrommel met bijpassende drinkbeker hebben we nodig voor de eerste schooldag. Hij heeft straks een continurooster, dus hij eet op school.

Lees ook: gezonde tussendoortjes voor naar school >>

Benieuwd naar zijn eerste schooldag

Ik ben echt heel erg benieuwd hoe hij de eerste dag uit school komt.  1 ding weet ik zeker, moe! Hij zal heel moe zijn! Al die nieuwe indrukken, prikkels, drukte…  op dit moment slaapt hij ook nog regelmatig 2 uurtjes overdag….  Ik ben dan ook heel benieuwd hoe hij dit gaat uiten, Noortje lag na schooltijd te slapen op de bank, zal Noud dit ook gaan doen?

Een stil en leeg huis

Als Noud naar school gaat, ga ik bloggen over hoe ik dit ervaren heb… Een stil en leeg huis. Maar ik zal ook laten weten hoe Noud thuis gekomen is!

bijna naar school, voor het eerst naar school, basisschool

Lees ook: Mijn kleine man wordt toch echt al groot >>

Help mijn kind loopt achter in zijn ontwikkeling >>

Lees ook: moeite met de peuterspeelzaal >>

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

aquarium kopen

5 redenen om een aquarium voor je kind te kopen!

Heb je er ooit aan gedacht om een klein aquarium voor je kind te kopen? Het kan zijn dat jouw...
kleren-maken

Hoe kun je als jongen op een makkelijke manier zelf je eigen kleding maken: drie handige tips!

Het is nooit fijn om kapotte kleding te hebben, maar gelukkig kun je zelf meer oplossen dan je misschien zou...
kenny-eliason-b_GtasP517U-unsplash

Gebruik deze tips om de kinderkamer op te fleuren!

De kinderkamer is een plek waar je kinderen zich veilig en comfortabel moeten voelen. Het is belangrijk dat deze ruimte...