Boekreview; Piraten in de straat!

12 september 2023

In deze blog duiken we in een beweeglijke Piraten prentenboek waarin vriendschap, vooroordelen en jezelf durven zijn samenkomen. Ik vond het super leuk om samen met mijn ‘peuter bijna kleuter’ het avontuurlijke boek Piraten in de straat te lezen. Ik deel graag onze ervaring en hoe wij dit leuke verhaal tot een interactieve activiteit hebben omgetoverd.

Bekijk hier de leukste boeken voor jongens

Ahoy leesavonturiers!

Het verhaal, geschreven door Jonny Duddle, is van oorsprong een Engels geschreven boek The Pirates next door.  De Nederlandse vertaling: Piraten in de straat is een verhaal over Sammie en zijn piraten familie die komen wonen in het stadje ‘Suf-aan-zee’. Zijn hondje Bob met een houtenpootje, zijn piratenzusje, zijn moeder en Vader die de kapitein is en zijn bijna tandloze opa.

Vriendschap, vooroordelen en jezelf durven zijn is de rode draad in dit avontuurlijke verhaal. Bij het openslaan van dit prentenboek maak je kennis met de gedetailleerde kleurenillustraties en  tekst wat in rijm is geschreven. Wat ook erg leuk is, is dat er zich in het midden van het boek een uitvouwbare pagina bevindt. Toen wij bij dit gedeelte van het verhaal waren, en de pagina’s waren uitgevouwen, zat onze peuter gelijk met een rechte rug en een gespitste neus te kijken! Dat was een leuke verrassing!

Wij vinden hem leuk!

Onze zoon wordt in december 4 jaar en we merken dat hij een flinke sprong heeft gemaakt in zijn intellectuele en emotionele ontwikkeling. Hij begrijpt emoties en andere complexere begrippen beter, kan zich beter concentreren en tegenwoordig bevatten zijn voorleesboeken steeds meer tekst. Zodra wij een  nieuw boek in de kast hebben liggen, moet hij gelijk voorgelezen worden en van voor tot achter bekeken worden.

Ik vond het een heel leuk, beweeglijk en uitdagend verhaal. Vooral het stukje over vriendschap en vooroordelen vond ik erg interessant. Daarnaast werd ook beschreven wie de piraten zijn, wat ze doen en hoe ze zich gedragen. Ik was erg benieuwd hoe hij dit zou ervaren. ik hield hem goed in de gaten,  en ik zag verschillende emoties voorbij komen: nieuwsgierigheid, vermaak, een tikkie spanning maar vooral enthousiasme.

Het principe ‘vooroordelen’ met daarbij behorende emoties, is iets wat jonge kinderen vooralsnog niet kennen en wellicht lastig kunnen begrijpen. Jonge kinderen zien de wereld zoals zij dat waarnemen. Daarom is het verstandig, als je dit verhaal gaat voorlezen,  om goed te kijken naar je kind om te bepalen of zij complexere begrippen en emoties al begrijpen.

Creatieve activiteiten geïnspireerd op het verhaal

Om het voorlezen interactief te maken zijn we na lezen van dit avontuurlijk verhaal, lekker creatief bezig geweest. Ik had een piratenkleurplaat en vingerpoppetjes kleurplaat uitgeprint en klaargelegd. Eerst bekeken we welke kleuren we zagen in het boek en welke kleuren te zien waren in de kleding van de piraten, zodat we deze kleuren ook konden gebruiken tijdens het kleuren.  Wat opvallend was is dat hij echt goed probeerde om vanuit zijn pols te én binnen de lijntjes te kleuren. Een mooie ontwikkeling in zijn fijne motoriek!

Shop hier leuke kinderboeken

Tot slot

Dit boek vind ik echt een aanrader voor schoolgaande kinderen! Door dit boek voor te lezen kunnen kinderen hun verbeelding stimuleren, belangrijke waarden zoals vriendschap en jezelf durven zijn begrijpen, en bovenal plezier beleven aan het lezen.

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

DSC05672

Boekreview – Sporthelden, Max is de beste!

Max vertappen, wie kent hem nu niet! DÉ formule1 coureur van Nederland. Wint de ene na de andere wedstrijd en...
VTech switch en go dino

3 in 1 Mega T-Rex van VTech

Maak kennis met de Switch & Go Dino’s. Het interactieve kinderspeelgoed waar dino fans helemaal gek van zijn. Combineer de...
DSC05934-1.jpg

Dé leukste en veiligste kindersmartwatch van Europa

Ken je dat je kind vraagt om buiten te gaan spelen? Maar je twijfelt een beetje want je moedergevoel zegt,...