Knutselchaos met Kerst. Simpele creaties voor kleine kunstenaars

21 december 2023

Sinterklaas is nog maar kort geleden uitgezwaaid. De rust was eindelijk weer een beetje terug hier in huis. Hoog tijd dus om weer wat nieuwe chaos te creëren. We gingen knutselen met onze kleine kunstenaars! Hieronder een paar simpele creaties voor kerst.

Bekijk onze kerstpagina boordevol inspo!

Geen ingewikkelde toestanden hier. Want Xem en Sofie zijn zes en vier. Dat betekent bij mijn kids weinig concentratie en veel energie. Tel daar nog een moeder bij op die ook niet vooraan stond bij het uitdelen van geduld. En die dus niet 86x vraagt of haar kind alsjeblieft wat zachter wil schreeuwen in de supermarkt of geduldig een kwartier wacht tot deze zelf zijn schoenen aandoet. Simpele creaties voor kerst die dus gemaakt kunnen worden met materialen die je vaak toch al in huis hebt.

Gaan met die banaan

Rond de middag lag de hele keukentafel bezaaid met alles wat ik aan knutselmateriaal had kunnen verzamelen. Gekleurd papier, ijsstokjes, lijm, oogjes, vilt, watten, chenilledraad. En natuurlijk glitters. Na elke glitterexplosie neem ik mij weer voor om dit nóóit meer te gebruiken. Maar ook nu dacht ik weer: ach, waarom ook niet, er zijn ergere dingen. Dus kersttrui aan, kerstmuziekje op en gaan met die banaan.

Kerstbomen en sneeuwpoppen knutsels

Sofie begon met het maken van een grote papieren kerstboom inclusief glitters, slinger en piek. Gelukkig was grote zus Lieke dit weekend bij ons, dus die kon haar helpen bij dit ambitieuze project. Het belangrijkste wat je nodig hebt is eigenlijk een groot groen papier, welke je vouwt in de vorm van een kegel. Daarna werd de kerstboom enthousiast versierd met glitters, slingers en een piek. Lieke, een puber van 16, legde de lat hoog en is bijna een uur druk geweest met deze piek. Maar het resultaat mag er zijn!

Xem begon met een sneeuwpop. We rolde een wc-rolletje in wit papier, tekende er met een zwarte stift een gezichtje op en maakte van oranje papier een wortelneus. Van vilt maakten we vervolgens een sjaaltje. De oorwarmers maakten we van glitterbolletjes en chenilledraad. Dit woord ken ik trouwens ook pas sinds het schrijven van deze blog, maar dat is dus zo’n ijzerdraadje waar een soort stofje omheen zit. Wel bleek dat de hobbylijn niet sterk genoeg was om deze oorwarmer op het rolletje te lijmen. Of ik had te weinig geduld. In ieder geval: deze heb ik met secondelijm vastgemaakt.

Nog meer knutsels

Xem en Sofie waren het eerste uur beide ontzettend enthousiast. ‘Mama nu wil ik die maken’, ‘Mama mag ik straks ook een poppetje versieren?’. Vol energie waren ze druk aan het knutselen. Xem vond het na twee voorbeeldjes van de telefoon hoog tijd om zijn eigen creativiteit in de strijd te gooien en wat eigen verzinsels te knutselen. Ook hartstikke leuk natuurlijk. ‘Mama, er ligt zó veel!’, riep hij blij. De tafel veranderde dan ook al snel in een grote chaos.

Na de grote kerstboom maakte we nog een kleinere versie van een kerstboom. Ook hierbij maakte we een kegel van groen papier. We knipte een wc-rolletje door de helft en beplakte deze met geel papier. We versierde de kegel, draaide er een kralenketting omheen en mama plakte er voor het gemak een standaard cadeauversiering op als ster. ‘Dit is echte de aller coolste dag van mijn leven’, zuchtte Sofie tevreden.

Makkelijker wordt het niet

Sofie maakte nog een simpel kerstboompje en versierde deze met knoopjes. Deze was echt zo klaar maar zag er hartstikke leuk uit. Je knipt een driehoekje van groen papier, versiert deze, plakt er een ijsstokje achter, doet er een wasknijper overheen en klaar. Makkelijker wordt het niet. Ik had geen karton, maar wanneer je dit gebruikt in plaats van gewoon papier, heb je zelfs geen ijsstokje nodig. Xem maakte een soortgelijke, maar tekende er een smiley op.

Een tafel vol kerst knutsels

Hierna was Sofie er klaar mee. ‘Ik wil nu de echte kerstboom versieren’, zei ze. En ze liep van tafel. En eigenlijk had ze natuurlijk groot gelijk, want die stond nog steeds te wachten op een beetje versiering in de woonkamer. Terwijl Sofie de kerstboom versierde, maakte ik met Xem nog twee kerstpoppetjes. Ook dit was vrij simpel: we maakten allebei een omtrek van onze hand en knipte deze vervolgens uit. Met stiften, oogjes, glitterbolletjes, vilt en watten deden we de rest.

En zo hadden we na anderhalf uur een tafel vol met simpele creaties voor kerst. En eigenlijk viel de chaos uiteindelijk nog best wel mee. ‘Mama zullen we dit verder laten staan en dan morgen verder gaan?’, vroeg Xem? Goed plan!

Delen op Facebook
Delen op Pinterest

Lees ook

VTech switch en go dino

3 in 1 Mega T-Rex van VTech

Maak kennis met de Switch & Go Dino’s. Het interactieve kinderspeelgoed waar dino fans helemaal gek van zijn. Combineer de...
knutselen voor pasen, pasen knutsel tips

10x Knutselen voor pasen

Knutselen voor Pasen, doe jij het samen met je kind? Of ben jij een moeder die snel wat leuke decoraties koopt...
image-6

Leuke chocolade geschenken voor Pasen

Er zijn drie dingen onlosmakelijk verbonden met Pasen: Eieren, (paas)hazen en chocolade. Chocolade is natuurlijk heerlijk om in die periode...